"Food by Jenne is een plek waar je op een gezellige en toegankelijke manier smaakvolle gerechten leert koken door te doen, proeven en genieten"

(foto: tofu van rode linzen).

Pure passie
In onze voedselbos -tuin dragen wij ons steentje bij aan het creëeren en onderhouden van een biodiverse omgeving en het groeien van groente en fruit op een eccologische manier. Zo gebruiken wij geen chemicaliën en andere bestrijdingsmiddelen en laten we de natuur, waar kan, de vrije teugel. Dat betekent hier en daar een rommelig hoekje voor de vele insecten en dieren die onze tuin telt. Zo ontstaat er een balans en dat zie en proef je aan de oogst. Koken met verse producten en pure ingrediënten in een omgeving waar bewust wordt omgegaan met wat de natuur ons geeft. Smaakvolle gerechten klaarmaken, die lekker smaken en goed voelen voor lichaam en geest.
Thema wereldkeuken
Tijdens één van onze kook workshops nemen we je graag onze voedselbos-tuin in.
In onze tuin vind je een door ons zelf ontworpen en ingerichte moestuin, tuinkas, bloemenpluktuin en voedselbosje. Naast de meer gebruikelijke groente-en fruitrassen, groeien we graag ook de minder bekende maar zeer voedingsrijke gewassen, zoals bijvoorbeeld yakon knol, japanse wijnbes, amsoi, kurkuma en moringa. Graag vertellen we je er meer over en wat je er allemaal mee kan doen tijdens één van onze seizoens kookworkshops.


Kookstudio Food by Jenne
Onze sfeervolle en volledige ingerichte keuken in de kookstudio geeft plek voor maximaal 8 personen.
In onze voedselbos-tuin met eigen aangelegde moestuin, voedselbos, pluktuin en tuinkas groeien wij verschillende groente, kruiden en fruit die we tijdens de verschillende workshops verwerken in de meest lekkere gerechten.
We laten je kennismaken met lokale producten van bedrijven met een passie voor hun product.
De kookworkshops zijn gebaseerd op de inspiratie en ervaring die we hebben opgepikt tijdens onze reizen en verblijf in het buitenland.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden uit ons kookworkshop aanbod.
We gebruiken zoveel mogelijk seizoensgebonden producten uit eigen voedselbos-tuin en regio.
“Dus heb je wat te vieren of wil je gewoon gezellig een avondje koken met je familie-en vrienden club of collega’s, wil je je opgeven voor een groep kookworkshop of ben je geïnteresseerd in een privé workshop ingerichte keuken Klik hier voor het actuele kookworkshop.
Wil je weten wat er verder nog mogelijk is bij Food by Jenne? Neem gerust contact met ons op.
We zien je graag bij ons Thuis in Drenthe.”

radijs uit de moestuin, Tsukémono style
Balinese rijsttafel
”Bali is één van mijn meest favoriete vakantie bestemmingen. Ik verblijf daar het liefst in een guesthouse in een traditionele compound, oftwel woonerf voor de gehele familie, bestaande uit verschillende gebouwen, binnen een ommuurde tuin. De gastvrijheid en hartelijkheid van de Balinezen, hun smaakvolle en aromatische keuken zijn een grote inspiratiebron voor deze workshop."
Tijdens deze workshop laten we je Balinees geïnspireerde gerechten zien met zowel typische Indonesische ingrediënten als verse lokale producten. We maken o.a. gebruik van verse producten uit eigen voedseltuin en regio.
We gaan aan de slag met de vijzel en stamper om onze eigen verse boemboe (kruidenmix) te maken.
Alle gerechten serveren we vervolgens “rijsttafel stijl” op een mooi gedekte tafel om samen van te genieten.
Een greep uit de gerechten die tijdens deze speciale kookworkshop op het menu kunnen staan:
*nasi goreng * saté lilit (saté met citroengras) * dadar (kokos pannekoekjes met zoete vulling) * jukut urab ( groente salade met kokos) *ayam betutu *
Fermentatie
English AfternoonTea
"Toen ik in Londen woonde, deed ik graag een “afternoon tea”; finger sandwiches en een scone met clotted cream en aardbeien compôte. In Nederland kennen we het als een High tea, welke van oorsprong in Engeland juist een warme maaltijd was."
In deze Afternoon Tea kookworkshop, laten we ons inspireren door deze Engelse traditie sinds 1840 met o.a. gebruik van seizoensverse en lokale producten uit eigen voedseltuin en regio. Uiteraard ga je je eigen creaties proeven aan een mooi gedekte tafel, geserveerd met verschillende soorten thee.
*verse scones met clotted cream
*komkommer sandwiches
* ei en waterkers
*coronation sandwiches
*mini Victoria spongecake
*gerookte zalm en dille
* verse lemon curd (je wil hierna nooit meer het spul uit een potje kopen!)
En andere seizoensgebonden lekkernijen.
Surinaamse gerechten
Orthomoleculaire voeding
“Tijdens lockdown corona tijd heb ik mij verdiept in de orthomoleculaire voeding. Hierbij kijken we naar hoe we ons lichaam zo optimaal mogelijk (gezond) te krijgen en houden, door middel van gezonde voeding.”
Tijdens deze workshop leg ik kort uit wat zo belangrijk is wat we in ons lichaam stoppen, qua voeding en wat de juiste voeding kan doen voor het goed functioneren van je lichaam systemen. Welke voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, antioxidanten) we vinden in welke voeding en hoe we het kunnen bereiden.
We gaan aan de slag met simpele recepten die thuis heel goed te recreëren zijn en zo hopelijk helpen om deze te implementeren in je voedingspatroon.
Bewustzijn van onze eigen input en invloed op onze voeding is de eerste stap naar een gezonder leven.
Zuurdesem
EcoStoof® workshop
In deze leuke workshop leren we je koken met de EcoStoof® een geweldig concept, gebaseerd op de hooikist methode, gemoderniseerd door de oprichters van de EcoStoof® :Caro en Iris.
Ken je de EcoStoof®? De EcoStoof® is de oude hooikist in een nieuw jasje. Of te wel de slowcooker zonder stroom. Met deze methode bespaar je gemiddeld 30% energie tijdens het koken.
Wat is de Hooikist?
De hooikist methode werd vroeger vanaf circa 1900 gebruikt om brandstof te besparen voor het garen van voedsel. In zijn oorspronkelijke vorm was het een houten kist, gevuld met hooi, waarin ruimte was uitgespaard voor één of meerdere pannen. De voordelen van het gebruiken van een hooikist waren, brandstof besparing, een efficiënter gebruik van de branders, het voorkomen van aanbranden en de gelijkmatige garing van het gerecht.
Met deze eco-vriendelijke manier van koken, waarbij je je gerecht een korte tijd kookt en daarna goed isoleert in de EcoStoof® is perfect voor die drukke dagen
in je week, waar je niet veel tijd hebt om uitgebreid te koken, maar toch een smaakvolle en gezonde maaltijd op tafel wilt hebben, met behoud van alle voedingstoffen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar welke gerechten er allemaal bereid kunnen worden met deze mooie tijd-en energie besparende methode? Of ben je op zoek naar nieuwe recept inspiratie om je verse seizoensproducten te verwerken? Kom de EcoStoof® uitproberen bij ons in de kookstudio.
Klik hier voor het meest actuele kookworkshop aanbod.
“Maak tijd voor familie en vrienden terwijl EcoStoof® jouw werk doet.”
- Iris en Caro
EcoStoof® workshop
Surinaamse gerechten
“Geïnspireerd door de gerechten uit mijn jeugd, opgroeiend in een Surinaams-Javaans gezin, stond eten centraal. Bij elk feestje, gezellig samenzijn of zelfs bij onverwachts bezoek was er 1 ding altijd volop aanwezig: lekker eten. Voor mij was het een begin van mijn passie voor koken."
In onze voedselbostuin verbouwen we een aantal typische groentegewassen uit de Surinaamse keuken..
We nemen deze smaken en technieken en steken ze in een eigen jasje, daarbij gebruiken we zoveel mogelijk de verse seizoensproducten uit eigen voedseltuin en regio. Daarnaast komen ook de typische kruiden en specerijen en andere smaakmakers van deze veelzijdige keuken aan bod.
Een greep uit de gerechten die je in deze workshop leert koken zijn onder andere:
*Javaanse bami*LLR: loempia, lemper en risolles*Sambal*Saté *Saoto soep
Geïnteresseerd in deze kookworkshop? Klik hier voor het meest actuele aanbod en de beschikbaarheid.