Dit is Thuis in Drenthe
Toen in 2020 de corona pandemie uitbrak, kwam ik net terug van een inspirerende reis naar Buenos Aires met mijn lieve nicht en mede foodie lover.
Tijdens die hele bizarre periode die volgde ging bij mij de knop en het roer stevig om.
Thijs en ik wonen sinds 2017 in het mooie Midden-Drenthe. Thijs komt oorspronkelijk uit Ommen en ik kwam op mijn derde jaar met mijn familie vanuit Suriname naar Nederland, waar we ons in Leeuwarden hebben gevestigd.
Samen woonden we in Arnhem, waar Thijs werkte als zelfstandige hovenier en ik als stewardess bij United Airlines veel onderweg was. Reizen zit in mijn bloed en als echt stadsmens voelde ik me erg thuis in de meest drukke wereldsteden. Wonen in het rustige Drenthe was dan ook niet echt op mijn radar. Maar soms heeft het leven wat anders voor je in petto.
Per toeval vonden we in de zomer van 2017 ons droomhuis op het platteland van Drenthe en op de dag dat van de sleuteloverdrachtnzei ik schertsend tegen Thijs: " Wanneer ik later, veeeel later met pensioen ga, dan wil ik hier mijn bed en breakfast openen."
En toen stond de wereld in 2020 ineens op zijn kop.
Covid-19 zorgde er indirect voor dat mijn uitspraak toendertijd ineens veel sneller waar werd dan gedacht en zo begonnen we aan de meest ambitieuze en intense verbouwing van ons leven.
Na alle omzwervingen, leven in grote steden in Nederland zowel als in het buitenland, vinden we ons beide weer terug in het noorden van het land, niet ver van waar we beide zijn opgegroeid met de mogelijkheid om nu zelf onze gasten te mogen verwelkomen, zoals wij ons altijd welkom hebben gevoeld tijdens onze reizen.
En nu zijn het deze ervaringen die wij nu graag met jullie delen bij ons "Thuis in Drenthe". Met een liefde voor de natuur en het mooie landschap en een passie voor eten en koken.
Kom je ook bij ons genieten?


Eten speelt een grote rol in mijn cultuur. Bij ons thuis was mijn vader altijd de kok in huis en met zijn traditionele Javaanse gerechten bracht hij zo een stukje Suriname met zich mee. Je proefde het plezier dat hij had in koken en ook eten.
Koken met verse producten en gevarieerde ingrediënten leerde ik op jonge leeftijd van mijn moeder en vader maar ook van tantes, neven en nichten, allen met een geweldig talent voor koken. Eten en gezellig samen zijn gaan bij ons hand in hand en zo kreeg je dat als kind al mee om te leren helpen voorbereiden voor het eten.
Op de Hotelschool in Groningen leerde ik de kooktechnieken en het hotelwezen als vak.
In de tuin, hebben we een thuiskas, een moestuin, pluktuin en een voedselbos aangelegd.

Scharrel kippen
Onze kippen scharrelen het hele jaar vrij rond in de tuin. De moestuin is eigenlijk de enige plek waar ze niet mogen komen. Een memo die ze deze dag overduidelijk niet hadden ontvangen. Tegenwoordig houden ze hun kippen vergadering elders in de tuin.
Bladcompost
Naast biologische compost die we bij de lokale bilogische kwekerij kopen, proberen we ook zoveel mogelijk compost van eigen bodem toe te passen. Daar voeden we onder andere onze moestuin bodem en tuinkas van. Vloeibare voeding maken we met de bokashi methode. Dit is de Japanse techniek waarbij je keuken-en tuinafval luchtdicht laat fermenteren met gebruik van tarwezemelen.