Terug naar Food by Jenne

Voedselbos-tuin recepten

Hoe mooi is het om je eigen groente en fruit te verbouwen in je (moes)tuin? Hier lees je al onze ervaringen van het opzetten en runnen van onze voedselbos-tuin. Lekkere dingen maken van eigen bodem. 

Binnenkort de eerste blog erover

Ga naar het Recept
Food by Jenne

Recept rabarber chutney

Ingrediënten

1-1,5 kg onbespoten rabarber, schoongemaakt, geschild en in stukjes van ongeveer 1 cm gesneden
1 kg rode ui, gesnipperd
400 ml rode wijn azijn
400 g bruine suiker *
125 ml water
5 teentjes knoflook (of naar smaak), fijngehakt
200 g onbespoten tomaten, kern verwijderd en in blokjes
2 cm verse gember, fijngehakt of 2 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
1/4 tl kruidnagelpoeder
3 sinaasappels, oranje schil geraspt, vruchtvlees geperst
glazen potten met deksel, goed voor sterilisatie of weckpotjes met rubberen ring


* vervang de bruine suiker voor kokosbloesem suiker in dezelfde verhouding.


Werkwijze:

Steriliseer je glazen potten door ze in voldoende kokend water in een hoge pan aan de kook te brengen. Kook vervolgens 15 minuten langer. Verwijder ze veilig met een sterke keukentang en vermijd contact met je handen.
Plaats ze ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
Doe dit ook met de deksels en laat ze uitlekken en goed drogen op een schone theedoek. 

Doe de azijn, suiker en water in een pan met dikke bodem en laat op zacht vuur zachtjes koken. Blijf roeren in de pan tot alle suiker is gesmolten.


Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de sinaasappel rasp. Laat dit inkoken, ongeveer 1-1,5 uur. Vergeet niet regelmatig te roeren, zodat het niet aankoekt en aanbrandt in de bodem. Gebeurt dit toch? Geeft niet, giet de rest (zonder te schrapen) in een andere schone pan en laat verder inkoken tot de meeste vocht is ingekookt.

voeg de sinaasappelrasp toe en roer goed door. Breng evt. op smaak met snufje zout.

Verwam de gesteriliseerde potten in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 150 graden. Leg ze rechtop de bakplaat, met de open kant naar boven.

Zodra de chutney is ingedikt, vul je de verwarmde potten tot net onderaan de bovenrand. Schroef de potten dicht en keer ze om op een lege bakplaat tot ze zijn afgekoeld. Doe deze handeling zo snel mogelijk en wanneer de chutney en potten nog warm zijn. 

Laat verder conserveren op een donkere, droge en koele plek voor ongeveer 1 maand. 

Na opening in de koelkast bewaren. 

Deze chutney is een friszure toevoeging aan je kaasplank, als saus voor tussen je tosti of je hamburger. 
Waar probeer jij het mee?